Fiber Optics voor PI6ATV

20160315_132041Zeer recent heeft Hobbyscoop een dubbele setup L-band naar Fiber Optics converters verworven waarmee het de bedoeling is om de ATV signalen voor onze televisie repeater PI6ATV te gaan transporteren. Deze converters worden gebruikt om zowel de ontvangen ATV signalen boven op de reportagecabine naar de 20e verdieping te tranporteren als ook de signalen die bestemd zijn voor onze analoge en digitale zender.

Het concept is vrij simpel; Op de cabine worden Amateur Televisie signalen ontvangen op de gewenste ATV band, zoals bijvoorbeeld 23, 13 en 3cm. Voor signalen op 13 en 3cm wordt gebruik gemaakt van converters die ervoor zorgen dat de signaaltjes in de zogenoemde L-band terechtkomen (grofweg 950 tot 2050MHz). Bovenop de reportagecabine worden de ATV signalen gesommeerd en verspreid over deze L-band zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Het totaal van de ATV signalen wordt dan in de L-band naar Fiber Optics converter omgezet met behulp van een laser. Het laserlicht wordt vervolgens door de buismast naar de 20e verdieping getransporteerd alwaar het hele proces omgekeerd wordt. Beneden op de 20e verdieping staan vervolgens onze ATV ontvangers zodat we daar de beelden kunnen ontvangen en verwerken voor de ATV repeater.

fibre convertorsHet resulterende ATV repeatersignaal wordt vervolgens op de 20e verdieping weer omgezet naar een L-band signaal en op dezelfde manier naar de cabine getranporteerd met glasvezel om daarna aan onze zenders te worden aangeboden. In de zenders (analoog en digitaal) wordt het L-band signaal vervolgens weer omhoog geconverteerd naar 3cm (10.290GHz en 10.475GHz) waarna het kan worden uitgezonden.

Deze techniek is nodig vanwege de grote afstand tussen onze antennes en de ATV repeater. Bij gebruik van coaxkabels in het frequentiebereik van grofweg 1 tot 2GHz is de coaxdemping al snel erg groot met alle belemmeringen van dien.

De komende tijd gaan we verschillende testen uitvoeren, hopelijk kunnen we binnen enkele maanden weer een ATV signaal uitzend vanuit de Gerbrandytoren in IJsselstein. De Fiber optics convertors zijn ter beschikking gesteld door de crew van de Gooise ATV repeater PI6HVS, waarvoor onze hartelijke dank!