Vorderingen in IJsselstein

Op zaterdag 21 oktober 2017 werd door een team van hobbyscoop opnieuw een grote stap voorwaarts gemaakt bij de her-ingebruikname van PI6ATV op de Gerbrandytoren in IJsselstein. In ons vorige verslag op 24 september gaven we al aan dat het toch wel een heidense klus is bij elkaar, maar we zijn erg blij met de flinke progressie die nu geboekt is.

Het was maar zeer de vraag of het werk op de cabine kon plaatsvinden omdat slecht weer voorspeld was. Behalve enkele buien in de ochtend was het echter een alleraardigste dag. Wel stond er een flinke wind zodat we passende maatregelen moesten nemen om te voorkomen dat geen onderdelen wegwaaien en een mogelijk gevaar opleveren in de omgeving. Om deze reden is altijd het terrein afgezet rondom de Gerbrandytoren en wordt tevens een waarschuwingsbord geplaatst. Gelukkkig zijn er in het weekend doorgaans geen anderen aanwezig en levert het geen belemmeringen op.

Buitenkast

Bij de heringebruikname van de apparatuur van Stichting Scoop Hobbyfonds bestond de behoefte aan een kwalitatief hoogwaardige buitenkast voor plaatsing op het dak van de reportagecabine van de Gerbrandytoren. We vonden een sponsor in Eldon die een prachtig buitencabinet aan de stichting heeft geleverd zodat wij hierin onze noodzakelijke apparatuur kunnen plaatsen. Het cabinet is geschikt voor de soms barre omstandigheden die op deze hoge opstelplaats worden ervaren. Hiermee is Stichting Scoop Hobbyfonds in de gelegenheid om voor vele jaren een bedrijfszeker systeem in bedrijf te houden ten gunste van de radio amateurdienst! Een heel hartelijk dank gaat uit naar onze sponsor Eldon. Onze sponsorpagina vertelt hier meer over!

Om dit cabinet te kunnen plaatsen is door Edwin (PD2EBH) een montageframe gemaakt die, keurig op tijd terug was van de verzinkerij om samen met het cabinet geplaatst te kunnen worden. Dit was nog een flinke klus en we zijn erg blij dat het allemaal door de deuren van de buismast, de lift en het dakluik van de cabine paste. Dit ging allemaal preciés, geen centimeter over.

Het is een flinke stevige constructie geworden en inmiddels heeft de eerste unit zijn weg in de kast gevonden, daarover hieronder meer.

   

Klik voor groot

Antenneplaatsing

Op één na hebben alle ATV antennes hun plekje gevonden op de cabine op 220m. Alleen de 24GHz RX antenne heeft nog verder werk nodig voordat deze geplaatst kan worden, maar dat heeft momenteel niet de prioriteit. In totaal zijn er acht ATV antennes geplaats:

  • Een ontvang antenne voor 1250 MHz (west)
  • Een ontvang antenne voor 2330 MHz (noordwest)
  • Een ontvang antenne voor 5710 MHz (noordoost)
  • Een ontvang antenne voor 10.170 GHz (zuidoost)
  • Een ontvang antenne voor 10.170 en 10.200 GHz (noordwest)
  • Een zendantenne voor de 10.290 GHz DVB-S zender (zuid)
  • Een zendantenne voor de 10.475 GHz FM zender (noord)
  • Een ontvang antenne voor 24.100 GHz (noord) nog te plaatsen

Fiber Optics

We kunnen eindelijk melden, letterlijk en figuurlijk, dat we “het licht” hebben gezien. Maanden geleden hebben we al een fiber optics (glasvezel) kabel door de buismast en de schacht van de Gerbrandytoren aangelegd om straks de middenfrequent signalen van de PI6ATV zenders en ontvangers te kunnen transporteren via licht. Daarover kan je hier het nodige lezen. Nu het buitencabinet op zijn plaats staat konden we deze gelegenheid ook gebruiken om de Fibers af te monteren. Hiervoor hadden we ondersteuning gekregen van Raphael, PD0RAF die hierin ruime ervaring heeft. Het is nog een aardige klus om 2x 12 fibers netjes te monteren. Hiervoor worden zogenoemde fiber optics patch-lades gebruikt die de zeer fragiele fibers beschermen zodra deze zijn ontdaan van hun (kevlar) bescherming. Raphael heeft de fibers keurig gemonteerd en met de testen vanaf beneden hebben we keurig “licht” boven in de buitenkast. Hierop kunnen we nu als volgende stap de fiber optics convertors naar L-band monteren.

  

Ontvangst op 100 meter

Onze link antennes op 100 meter zijn ook weer een stapje dichterbij de gewenste situatie. Gerrit (PD0RZJ) heeft zich ontfermd over de analoge ontvangers die we hiervoor beschikbaar hebben. Het bleek een probleem om de LNB voedingsspanning in te stellen voor de 18 Volt die nodig is. Een aanpassing is hiervoor gemaakt (maar nog niet helemaal klaar) zodat we straks ongestoord de andere repeaters kunnen meebekijken.

Wordt vervolgd….