PI6ATV weer digitaal QRV!

Het was de laatste grote hindernis die in de Gerbrandytoren te nemen was, maar sinds dinsdagavond 17 april is PI6ATV eindelijk weer digitaal QRV, en hoé!

Op 11 november 2017 was de eerste grote overwinning voor PI6ATV een feit. Na ongeveer twee jaar uit de lucht geweest te zijn omwille van de grote verhuizing en nieuwbouw kon eindelijk weer een stevig analoge ATV signaal uit de Gerbrandytoren ontvangen worden. Nu is hier het digitale televisiesignaal aan toegevoegd en komt deze prachtige repeater veel beter tot zijn multimediale recht!

Technische gegevens

PI6ATV zendt nu uit op:

Analoog: 10.475GHz (11 Watt)
Digitaal:  10.290GHz (7,5 Watt)

De Digitale zender zendt momenteel uit in DVB-S, QPSK, symbolrate 20000, FEC automatisch

Hoe te ontvangen

Om de digitale signalen te ontvangen is minimaal een DVB-S satelietontvanger nodig en natuurlijk een 10GHz LNB, eventueel met schotel. Als vanzelfsprekend is voor 10GHz (3cm band) ATV een zichtverbinding absoluut noodzakelijk. PI6ATV is onder normale omstandigheden in ieder geval zo’n 75 kilometer rondom IJsselstein prima te ontvangen en naarmate jouw antenne hoger opgesteld staat nog (veel) verder.

Mocht je nog niet over een digitale ontvanger beschikken, dan adviseren wij je om een DVB-S2 ontvanger aan te schaffen. Er zijn namelijk ver gevorderde plannen om in de nabije toekomst de digitale uitzendingen grotendeels in HD te laten plaatsvinden.

Wat is er te ontvangen

Best wel veel eigenlijk! Zie het zo: we distribueren in het digitale signaal van PI6ATV een reeks van beelden in aparte kanalen, net als thuis op je kabeltelevisie netwerk eigenlijk. Je kan bij succesvolle ontvangst van PI6ATV dus rustig achterovergeleund met je afstandsbediening zappen over het aanbod. Op dit moment bestaat dit aanbod uit een achttal verschillende kanalen. Om te beginnen is dit het PI6ATV verzamelbeeld (en geluid) zelf en deze wordt separaat ook al in een HD variant uitgezonden. Verder wordt een reeks andere repeaters doorgegeven zodat PI6ATV eigenlijk dus als ‘verlengstuk’ van andere repeaters functioneert, dat zijn twee (acht) vliegen in één klap. Verder is er een kanaal beschikbaar waarop de PI6ATV ingangen wordt doorgegeven en een plaatje met de buitencamera of andere bronnen die we zelf kunnen bijschakelen.

Er zijn nog verdere plannen, want de trukendoos is nog niet uitgeput. Sowieso moeten we nog een reeks kanalen opnieuw in gebruik nemen, maar is veel werk om “even te bouwen”. Work in progress dus. Je kan op de PI6ATV techniekpagina precies zien wat allemaal in gebruik genomen is, inclusief de digitale kanalen!

Er zijn nog veel meer plannen waarover je tezijnertijd zal lezen op www.hobbyscoop.nl en www.pi6atv.com !

3 thoughts on “PI6ATV weer digitaal QRV!

 1. Sjef schreef:

  Waar blijven de 3 cm ingangen. Moet zeggen dat het wel heeeeeeel lang duurt. Je moet wel heel veel geduld hebben. Oude opzet was beter en werkte ook beter. In Belgie was PI6ATV goed te zien. Nu zien we PI6ATV zelden hier in Zaveltem.

 2. Ferry schreef:

  Beste Mede amateurs en Repeater-beheerders, ik woon ten zuid-westen van de Gerbrandytoren en ontvang sinds 2006 het analoge ATV-signaal.

  Deze week heb ik getracht om met een DVB-S ontvanger het digitaal gemoduleerde signaal te ontvangen wat tot nu toe helaas nog niet is gelukt.

  Ik heb wel gebruik gemaakt van mijn oude analoge Chaparral bleucap LNB, is dit eigenlijk wel mogelijk?

  ’73 PD1FOX

 3. Carlo C.Bodde, PE1MWL schreef:

  Beste repeaterbouwers en beheerders.
  Ik woon in Bennebroek bij Haarlem en kon in de öude”situatie uitsekend naar pi6atv kijken.
  In de “nieuwe “antenne opstelling val ik jammer genoeg buiten de boot !!
  Het zou fijn zijn als er weer een antenne naar het noord-westen gaat stralen.

  Beste 73
  Carlo PE1MWL

Comments are closed.